ESET, İngiltere’de “Children Commissioner of England“ tarafından hazırlanan bir raporu dikkat alarak , ebeveyinlerin çocukları 13 yaşına gelene kadar, çocuklarına ait ortalama 1.300 fotoğraf ve video paylaştıklarını söylüyor. Bu bilgi her ne kadar sıra dışı gibi gözükse de yakın dönemde kendi sosyal medyanızda geçirdiğiniz zamanı, gördüğünüz paylaşımları bir düşünün… Belki de kendinizi de sorgulama zamanıdır. Anne babalar, çocuklarının fotoğraflarını çoğunlukla çok erken yaştan itibaren, bazen ultrason görüntüsü olarak bile paylaşabiliyorlar. Aslında bu sebeple çocuklar daha dünyaya gelmeden dijital olarak var oluyorlar. Sonrasına diş çıkarma, ilk adımlar, tuvalet eğitimi ve bazı ailelerin çocuklarının gençlik dönemlerine kadar paylaşmayı sevdikleri çeşitli başka başarılar. Anne – babalar çocuklarının gündelik yaşantısındaki çeşitli kesitleri iyi niyetlerle paylaşsa da, bu bilgileri paylaşmanın çocuklarının geleceği üzerinde oluşturacağı etki üzerinde en ince detayına kadar düşünmeleri gerekir. Çocukları büyüdükçe, paylaştıkları fotoğraflar ve detayların, şu an için farkında bile olmadıkları geniş kapsamlı sonuçları olabilir.
Ne paylaşıyorum, kiminle paylaşıyorum?
İnternet üzerindeki veriler, tasarımı gereği aranabilir, paylaşılabilir ve uzun süre kullanılabilir. İnternet’e giren şey, genellikle orada kalır. Bu sebeple de paylaştığınız şeyi iki kez düşünerek paylaşmalısınız ve paylaşımınız çocuğunuza ilişkin bilgileri içeriyorsa on kez düşünerek yapmalısınız.İnsanlar bir çocuğun doğum günü partisinden fotoğraf paylaşmayı ne kadar sıradan bir şey olarak görsede, fotoğraf yanlış ellere düşerse büyük bir zarara neden olabileceğini genellikle düşünmez. Paylaşımlarınızın hedef kitlesi, nerede ve kimlerle paylaşmayı seçtiğinize bağlıdır. Sosyal medya profiliniz herkese açıksa herhangibiri profilinizdeki içeriği görebilir. Ancak profilinizi gizliye alırsanız sadece “arkadaşlarınız” ya da takip etmesine izin verdiğiniz kişiler görebilir.
Örneğin, Facebook her bir paylaşımınız için bir hedef kitle seçmenize izin veriyor ve bu biçimde, hedef kitleyi bazı aile bireyleri ve belirli arkadaşlarınızla sınırlandırabiliyorsunuz.
Sorumluluk sahibi bir “sosyal medya ebeveyni” nasıl olunur?
En iyi öneri, “sosyal medyada çocuğunuzla ilgili bir şey paylaşmayın” olsa da bir çok modern aile bu kurala uymakta zorluk çekebilir. Fotoğrafları oluşabilecek riskleri en aza indirecek şekilde paylaşmanın yolları da var.
Çocuğunuzun kimliğinin anlaşılmasına yardımcı olabilecek kişisel bilgilerin bulunduğu herhangi bir şey paylaşmayın: Adı ve soyadı, adres, doğum tarihi.
Coğrafi olarak etiketlenmemesi için fotoğraf çekerken konum takibini kapatın.
Fotoğrafları nasıl paylaşacağınız konusunda net olun; sosyal medyada paylaşmadan önce, öncelikle gizlilik filtrelerinize ve paylaşımınızın hedef kitlelerine göz atın.
Fotoğraflarınızı ve bilgilerinizi gerçekten güvendiğiniz insanlarla paylaşın ve onlardan tekrar paylaşmamalarını isteyin.
Herhangi bir şey paylaşmadan önce bir an durun ve paylaşmayı düşündüğünüz şeyin, çocuğunuza ileride nasıl yansıyacağını düşünün.